National Theatre Bucharest

teatrul-national-bucuresti-personaj
Teatrul National Bucuresti

Teatrul National din Bucuresti dezbracat de fatada anului 1978 si reimbracat in vechea fatada cu palaria rosie a anului 1960.
Istoric de pe pagina teatrului “20 Decembrie 1973 – este inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional cu trei săli de spectacol: Sala Mare, Sala Mică şi Sala Atelier; Proiectul iniţial (1964-1973) a fost semnat de arhitecţii Horia Maicu, Romeo Belea, Nicolae Cucu, iar structura de rezistenţă de inginerul Alexandru Cişmigiu. Arhitectura clădirii se înscria în modernismul anilor ’60, dar a rămas neterminată la exterior. Forma de “pălărie” care i-a devenit simbol, i-a fost fatidică. Faptul că forma clădirii nu amintea de o “casă” în sens clasic şi aducea cu o pălărie, pare să fi fost cauza pentru care Ceauşescu a cerut în 1978, după un incendiu la Sala Mare, remodelarea ei, atât la exterior, cât şi la interior. În urma modificărilor a apărut o nouă sală, Sala Amfiteatru.”

In fata teatrului sta mandru un grup statuar proiectat de sculptorul Ioan Bolborea care a realizat 15 personaje cunoscute din opera maestrului Caragiale. Inalte de 4 m, figurile reprezinta pe Domnul Goe, Cetateanul Turmentat, Mamitica sau Mam’Mare si sunt dirijate de maestrul lor, scriitorul Ion Luca Caragiale.

Copyright ©Jeni Mateescu. Toate drepturile rezervate

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s