National Theatre Bucharest

teatrul-national-bucuresti-personaj
Teatrul National Bucuresti

Teatrul National din Bucuresti dezbracat de fatada anului 1978 si reimbracat in vechea fatada cu palaria rosie a anului 1960.
Istoric de pe pagina teatrului “20 Decembrie 1973 – este inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional cu trei săli de spectacol: Sala Mare, Sala Mică şi Sala Atelier; Proiectul iniţial (1964-1973) a fost semnat de arhitecţii Horia Maicu, Romeo Belea, Nicolae Cucu, iar structura de rezistenţă de inginerul Alexandru Cişmigiu. Arhitectura clădirii se înscria în modernismul anilor ’60, dar a rămas neterminată la exterior. Forma de “pălărie” care i-a devenit simbol, i-a fost fatidică. Faptul că forma clădirii nu amintea de o “casă” în sens clasic şi aducea cu o pălărie, pare să fi fost cauza pentru care Ceauşescu a cerut în 1978, după un incendiu la Sala Mare, remodelarea ei, atât la exterior, cât şi la interior. În urma modificărilor a apărut o nouă sală, Sala Amfiteatru.”

In fata teatrului sta mandru un grup statuar proiectat de sculptorul Ioan Bolborea care a realizat 15 personaje cunoscute din opera maestrului Caragiale. Inalte de 4 m, figurile reprezinta pe Domnul Goe, Cetateanul Turmentat, Mamitica sau Mam’Mare si sunt dirijate de maestrul lor, scriitorul Ion Luca Caragiale.

 

 

Teatrul National Bucuresti
Teatrul National Bucuresti
Teatrul National Bucuresti
Teatrul National Bucuresti
Teatrul National Bucuresti
Teatrul National Bucuresti, I.L. Caragiale

Copyright ©Jeni Mateescu. Toate drepturile rezervate

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s